Matevent Italien & Sverige

”Från Skog & Marche”: Italiensk vinprovning med Jens Nyström, Dryckesevent.se och menyn ”Höstens Smaker” på Chalmers Golfkrog Lördagen den 19:e Oktober 2024

Matevent "Från Skog & Marche"

Vi fick uppleva en fantastisk kväll tillsammans med er underbara gäster på vårt Mat & Dryckesevent ”Från Skog & Marche” (en liten lek med ord) där fokuset låg på att sammanföra viner från de Norra Regionerna i Italien med den Svenska Faunan! 

TACK alla som kom och förgyllde vår kväll!

Vinresa Genom Italiens Norra Vingårdar

Vinexperten Jens Nyström från Dryckesevent.se besökte oss återigen. Ni som var på vårt Sparrisevent i våras fick nöjet att bekanta er mer ingående med hans vinkunskaper denna kväll med en Vinprovning!  Jens guidade deltagarna genom en exklusiv vinprovning, där vi fick uppleva smaker från Italiens norra regioner.

Jens om vinerna i provningen 

Det blev fyra noggrant utvalda viner från små, familjeägda vingårdar som passar perfekt för höstsäsongens råvaror! 

Viner som dessutom finns tillgängliga på Systembolagets tillfälliga och ordinarie sortiment.

Kellerei Terlan Sauvignon Winkl  (Nr 2799)

Kellerei Terlan är ett fantastisk fint kooperativ i Terlano i Alto- Adige. Mikroklimat som ger långlivade, mineralrika viner med hög syra. 

Egen lagringskällare för vin med 100.000 flaskor med gamla årgångar. Ren Sauvignon Blanc som vilat på jästfällningen 8 månader innan buteljering.

Mamete Prevostini Marena Sassella (Nr 2440)

Sasella liger i Valtellina öster om Como sjö med högt terrasserade vingårdar som numera är skyddat av Unesco. Hårt vingårdsarbete och handskörd gäller. Här trivs Nebbiolo druvan; även kallad Chiavanesca, allra bäst. Hållbarhetscertifierad producent som arbetar naturligt i både vingård och vineriet. Vinet får jäsa på ståltank och sedan vila 1 år på fat och 1 år på flaska.

La Commune Rosso (Nr 92251)

Ett gäng vänner i Piemonte som driver ett löst kooperativ. Naturliga viner med respekt för människa och miljö. I källaren samsas Amforor med ek och cementfat. Handskördade druvor av Nebbiolo som gosat 2 år på fat och 1 år på flaska.

Manicor Il Conte, 2021 (Nr 94681)

Strax söder om Bolzano i Trentino har familjen Enzenberg odlat vin sedan 1600-talet. Idag ger de ut viner under egen etikett certifierade både ekologiskt och biodynamiskt. Hålbarhetstänket är långt framskridet. Den lokala druvan Lagrein samsas med Merlot och Cabernet Sauvignon och skapar ljuv musik ihop. Lagrat 1 år på franska fat.

Jens Nyström från Dryckesevent pratar viner från Norra Italien med stor inlevelse! Med sin otroliga vinkunskap tog han med gästerna på Vinprovningen igenom små, väl utvalda vingårdar.
Vinerna i Vinprovningen. En resa genom de Norra Regionerna av Italiens småskalaga och hantverksframställda vingårdar.

Menyn ”Höstens Smaker” med vinerna i dryckespaketet

Med råvaror från skog och mark skapade vi en meny som lyfte fram det bästa naturen erbjuder under säsongen. Kvällen bjöd på både höga och djupa smaker, och några överraskande och sannorlunda ingredienser som uppskattades av våra gäster.

AMUSE BOUCHE
Kantarell, Wästerbottenost, smörstekt levainbröd

Fredrik om aptitretaren: Stekta gula kantareller. Blanda med riven Wästerbottenost. Gratinera på Levainbröd. Det här är en ”Match Made in Heaven”. Punkt.

2022 Prosecco DOC Millisemato

RÅDJUR
Råbiff på innanlår, picklad kantarell, “vattlingon”, dragon

Fredrik om rådjuret: Ett fantastiskt viltkött där innanlåret passar utmärkt att göra tartare på. Picklade gula kantareller, ”Vattlingon” – en gammaldags konserveringsmetod som förlänger livslängden och behåller det färska lingonets karaktär, torkade gräslöksblommor och dragon är en mjukstart för kommande djupare smakprofiler. 

2020 Giacomo Orlando Merlot Prepotto Friuli

Jens om vinet: Från kvalitetsområdet Prepotto i östra Friuli på gränsen mot Slovenien. Giacomo gör endast 10000 flaskor/ år och arbetar helt naturligt i vingård och vinifierat i öppna kar där både jäsning (naturlig jäst) och malolaktisk jäsning sker. Efterlagrat på fat; både gamla och nya Tonneau, ger ett mjukt bärigt vin med härlig tanninstruktur. Vinet är varken klarnat eller filtrerat.

VILDSVIN
Rilette på nacke, taggsvamp, syltad tallkotte, tallblomma, granskott

Fredrik om vildsvinet: Vi på Chalmers Golfklubb har haft påhälsning av de här svinen. Nu är det dock minst två stycken mindre att oroa sig för. ”Rilette” skulle kunna översättas med ”Slarvsylta” så nacken är långkokt och serverad med taggsvamp – något som vildsvin verkligen verkar gilla! På tallriken fanns också en hårt rostad jordärtskockspuré och friterad jordärtskocka. Sedan fick vi nog alla gå lite utanför vår ”comfort zone” med tillbehör som syltad tallkotte, tallblomma och granskott! 

En ”fair warning” var att dessa ingedienser verkligen smakar skog!

2021 La Spinetta Barbera d’Asti Ca di Pian Piemonte

Jens om vinet: Mitt i Piemonte håller familjen Ravetti till. De har kultstatus i området och har varit med och drivit det moderna Piemonte framåt. ”Ursprung, Lokalt engagemang och Familjen” står fortfarande i fokus än idag. Barberan är planterad på deras bättre lägen och behandlat lika väl som en Nebbiolo. Druvan jäser på ståltank och är lagrat 1 år på franska fat. Frisk härlig syra, mogen bärig frukt och långt avslut.

HJORT
Kryddstekt ytterfilé, Karl-Johan, svavelticka, mandelpotatis, tryffel

Fredrik om hjorten: Klassiska viltkryddor ”boostade” med torkad och pulvriserad Karl-Johansvamp – sistnämnda även som smaksättning i en lödig rödvinssås. Svavelticka är en spännande svamp som växer på trädstammar. Kallas ofta ”Chicken of the Woods” pga av sin matiga smak. Svaveltickan är en svamp som måste tillagas länge. Vi konfiterade den i smör i en mindre evighet. 

Mandelpotatispuré smaksatt med ”Tartufata” på tryffel och skogschampinjoner toppat med friterad svartkål var de goda tillbehören.

2021 Albino Armani 1607, Valpolicella Ripasso Veneto

Jens om vinet: Lång och traditionstyngd familjehistoria. 3 olika vinegendomar i Alto Adigo, Friuli och Veneto. Jobbar mot hållbart jordbruk och vingårdarna i Friuli brukas biodynamiskt. Högre och svalare lägen på de terasserade odlingar i Valpolicella. Detta ger längre mognadsperiod och hög fruktkvalité. Druvorna är traditionella för området: Corvina, Corvinone och Rondinella. Vinet är lagrat på stora och små fat av Slovensk och Fransk ek. Ripassometoden ger kraftfullare vin med högre alkohol och fyllig smak.

Innan desserten fick gästerna en liten paus där de fick prova en Stringhetta Rosato Sparkling Extra Dry; en fyllig, bärig och frisk Rosato!

CHOKLAD
Terrine, fläderbärskompott, hasselnötter, chokladcrème

Fredrik om desserten: En chokladterrine med liiite för mycket rom i så det blev ett ”ägg” istället då den vägrade att stelna – till mångas förtjusning 😉 

Serverat med rostade, krossade hasselnötter, inkokta fläderbär och chokladcrème fick vi detta att matcha smakprofilen i dessertvinet!

2020 Silvano Piacentini, Recioto di Soave Veneto

Jens om vinet: Ett vinsamarbete med noga utvalda vingårdar och dess arbetare som tillsammans med skickliga oenologer skapar viner från Norra Italien. Detta dessertvin är flytande guld gjort på torkade Garganega druvor från Soave. Tropisk frukt samsas här med mandel och brynt smör och skapar en dessert i sig själv men blir ännu bättre med middagens avslutningsrätt.

 

Priset för Vinprovning, Menyn ”Höstens Smaker” och Dryckespaket var 1195 kr

 

Foton"Från Skog & Marche"

Rådjur, Råbiff på innanlår, picklade kantareller, "Vattlingon", torkad gräslöksblomma, dragoncrème.
Fredrik Goldhahn, Krögare tillsammans med frun Jane Goldhahn, arrangerade ett Mat och Dryckevent på Chalmers Golfkrog kallat "Från Skog & Marche" som blev väldigt uppskattat av gästerna. Jens Nyström och Pasi Huusko kompletterade teamet denna kväll.
Event på Chalmers Golfkrog. Nu laddar vi inför en ny säsong med event och smakrika, generösa matupplevelser!
Vinerna på Vinprovningen. Italienska Guldkorn med Sommelier Jens Nyström från Dryckesevent.
Menyn "Höstens Smaker" presenterades mellan varje rätt i Avsmakningsmenyn.
Hjort från Avsmakningsmenyn "Höstens Smaker" på Chalmers Golfkrog.
Jens Nyström, Dryckesevent.se gästspelade återigen på Chalmers Golfkrog!
Dessert: Chokladterrine, inkokta fläderbär, rostad och krossade hasselnötter och chokladcrème.
Syltad Tallkotte, Tallblomma och Granskott kändes som helt naturliga tillbehör till Vildsvinsriletten på Avsmakningsmenyn! Ingredienser som överraskade några av gästerna!
Sista presentationen för kvällen. Fredrik Goldhahn, Jane Goldhahn, Jens Nyström och Pasi Huusko.

Gästers Feedback

”Ett av flera event som Fredrik o Jane har haft i år, ”Från skog o marche” Otroligt bra! En kväll man aldrig glömmer! Fem rätter med kombination av trevliga italienska viner som Jens Nyström från Dryckesevent valt ut. Detta tillsammans med snygg, höstinspirerad, dukning av Jane gör att kvällen är fullkomlig. 

Vi som äter lunch här vet att Fredrik kan laga mat men en sådan här kväll briljerar han med ”fine dining”. Förstår inte varför han inte är med i årets kock! Helt fantastisk upplevelse, stort tack!🙏”
(Jeanette Wessborg)

”Eventet var fantastiskt! Vackert dukat, underbart god mat och gott vin. Fantastisk service & personal.”
(Linda Andreasson)

Recensioner, omdömen och feedback är verktyg för att vi ska kunna göra ännu vassare Mat och Dryckesevent i framtiden – och naturligtvis för att fler ska hitta till oss på Chalmers Golfkrog och Dryckesevent! Knappen ovanför länkar till vår Google My Business för Chalmers Golfkrog och där får du gärna berätta om din upplevelse av ”Från Skog & Marche”! Det uppskattas, STORT TACK för att ni besökte oss och njöt av Livet en stund!

våra Event

Här hittar ni fler event! Vi rekommenderar att ni bokar platser på våra event i god tid. Samtliga av våra event har ett begränsat antal bokningsbara platser.

Rulla till toppen